Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, August 17, 2010

Home » , , , , » Dunia Lawak : Had Laju

Dunia Lawak : Had Laju


Seorang pegawai polis trafik sedang duduk di simpang jalan untuk menangkap pemandu yang memecut melebihi had laju, dia ternampak sebuah kereta yang dipandu tersangat perlahan, meter menunjukkan kereta itu dipandu dengan kelajuan 22 batu sejam sahaja.

Maka Polis trafik pun berfikir " Tak boleh jadik niee..lambat dari kura-kura..
sangat bahaya bagi pemandu yang lain" Polis trafik itu pun menahan dan memeriksa kereta itu dan didapati terdapat 5 orang wanita - dua wanita di depan dan tiga duduk di belakang - mata kesemuanya terbeliak dan mengigil ketakutan yang amat sangat dengan muka pucat macam mayat.

Pemandu wanita sangat hairan dan bertanya " Apa kesalahan saya tuan? saya
tidak melebihi had laju..kenapa ditahan?" "Makcik" polis trafik itu menjelaskan " makcik bukan melebihi had laju, tapi makcik memandu bawah daripada had laju jugak boleh menyebabkan kemalangan kepada kereta yang lain". "lambat dari had laju ?" wanita itu merasa hairan. "Tuan, saya mengikut dengan tepat kelajuan yang tercatat di papan tanda ..[JALAN AMPANG 22]!" bantah wanita itu dengan marah.

Polis trafik itu tersenyum sindir dan menjelaskan maksud [JALAN AMPANG 22]
adalah tanda nama jalan dan bukanya had laju. Dengan perasaan malu, wanita itu mengucapkan terima kasih atas penjelasan itu. " Tapi sebelum makcik meneruskan perjalanan, saya ada satu pertanyaan... adakah kesemua penumpang di kereta makcik semuanya sihat?

Nampaknya
makcik-makcik yang lain macam mengigil ketakutan dan muka pucat" polis trafik itu bertanya kehairanan "Oh...jangan bimbang ,mereka semua akan bertenang semula selepas beberapa minit lagi. Kerana kami baru saja menuruni [Jalan Bukit Bintang 309]."

p/s: gambar from google