Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, November 25, 2010

Home » , , , , , » Dunia Gambar : Foto-foto Sejarah Terbentuknya Air Terjun Niagara

Dunia Gambar : Foto-foto Sejarah Terbentuknya Air Terjun Niagara

Foto-foto Sejarah Terbentuknya Air Terjun NiagaraNiagara adalah air terjun besar di sungai Niagara yang berada di garis sempadan antarabangsa antara negara bahagian Amerika Syarikat New York dengan wilayah Kanada Ontario.Air terjun ini berjarak sekitar 17 mil (27 km) sebelah utara barat laut dari Buffalo, New York dan 75 mil (120 km) tenggara Toronto, Ontario.


Niagara adalah nama kelompok dari tiga air terjun. Ketiga-tiga air terjun tersebut adalah air terjun Horseshoe (kadang-kadang disebut sebagai air terjun Kanada), air terjun Amerika, dan yang lebih kecil yakni air terjun Bridal Veil yang dipisahkan oleh sebuah pulau bernama Luna Island dari air terjun utama.

Meskipun tidak terlalu tinggi, Niagara merupakan air terjun yang sangat lebar dan terpopular di dunia. Lebih dari 6 juta kaki padu (168.000 m3) air per minit dijatuhkan dan ini merupakan air terjun yang paling kuat di Amerika Utara.

Niagara juga terkenal akan keindahan pelanginya yang melintang di tengah derasnya air terjun. Keindahan alam yang terdapat di sekeliling Niagara membuatkan berjuta-juta orang dari setiap ceruk dunia mengunjunginya setiap hari. Apalagi kalau bukan untuk melihat air terjun yang paling popular ini. Sehingga, devisa pun banyak mengalir bagi kedua-dua negara ini.


Niagara pada tahun 1869

Sinar Lampu warna-warni agar keliatan cantik di waktu malam

Lereng bukit di korek dengan traktor-traktor besar

Kelihatan air mula dialiri secara perlahan-lahan


Kelihatan aliran air semakin besarcredit jelajahunik