Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, December 3, 2010

Home » , , , , , » Dunia Info : 5 Gambar Profile Facebook yang Sebaiknya Dihindari

Dunia Info : 5 Gambar Profile Facebook yang Sebaiknya DihindariBerbagai-bagai jenis gaya dilakukan ketika mengambil gambar dan dijadikan gambar profile. Dan gaya itulah yang kemudian dijadikan sebagai gambar profil sebilangan remaja di Facebook. Tapi sebenarnya terdapat makna tersirat daripada gaya gambar tersebut. Bagaimana?

Gaya MySpace
http://x15.xanga.com/e55f2b41c8133250651074/b198952670.jpg

Gaya ini di mana para lelaki berpose di depan cermin dengan kamera handset dan perempuan berpose dengan gaya yang sangat seksi. Ramai yang mengatakan bahawa mereka nampak seksi namun sebenarnya ini jelas menunjukkan bahawa mereka sama sekali tidak mempunyai teman. Ini merupakan gaya yang menjengkelkan dan menunjukkan bahawa tidak ada yang mahu mendampingi anda dan seolah-olah anda seorang yang terdesak.

Menggunakan gambar objek, bayi, dan haiwan peliharaan
http://www.bigpawsonly.com/dog-images/funny-dog.jpg

Mungkin nampak cute namun pada faktanya itu bukan anda. Ketika melihat gambar profil seperti itu akan membuatkan rakan-rakan anda berfikir mungkin anda seorang tidak tampan, gemuk, dan tak percaya pada diri sendiri, atau cacat tubuh badan sehingga tidak ingin meletakkan gambar anda sendiri di Facebook sebaliknya memilih profile gambar baby yang cute ataupun gambar binatang peliharaan.

Bergambar sambil minum
http://www.legaljuice.com/teen%20drinking.jpg

Mungkin anda sedang bergambar sambil meminum segelas arak atau bir. Namun, gambar seperti itu akan membuat anda seperti seorang pemabuk ataupun kaki botol dan orang-orang tak ingin menjadi rakan anda. Gambar tersebut mungkin nampak gaya anda seperti seorang bintang iklan padahal ini merugikan kamu. Anda telah mempromosikan bir tapi tidak mendapat bayaran walau sesenpun..

Bergambar beramai-ramai
http://www.abc.net.au/triplej/events/one_night_stand_07/gallery/crowd.jpg

Ini merupakan salah satu gaya bergambar yang paling banyak digemari di Facebook. Padahal gambar ini boleh membuatkan anda dinilai sebagai seorang yang tak percaya pada diri sendiri kerana memilih gambar beramai-ramai. Menurut hasil survey yang telah dilakukan, setelah berjumpa dengan seseorang maka 79% dari kelompok usia 16-21 tahun akan mendapati bahawa rakan-rakan tersebut adalah dari orang-orang yang berkaitan dengan mereka. Terdengar seperti tak masuk akal namun sebahagian orang menilai keperibadian seseorang melalui gambar profil

Gambar perkahwinan atau bercuti
http://diarykiranti.com/wp-content/uploads/Holiday-Fling-blow-up.jpg

Anda masih meletakkan gambar perkahwinan, walaupun anda telah berbulan-bulan berkahwin. Meletakkan gambar perkahwinan ataupun gambar percutian setelah berbulan-bulan yang lalu akan membuatkan rakan kamu berasa bosan. Malah seolah-olah nampak yang anda sengaja menunjuk-nunjuk kepada rakan-rakan anda yang masih bujang. Gambar percutian membuatkan kamu akan dijauhi rakan-rakan kerana rakan kerja anda yang lain sangat ingin bercuti seperti kamu namun tidak berkemampuan. Cemburu suatu hal yang lumrah! Sekarang semuanya bergantung pada pilihan gambar kamu..!

credit rileks.com